Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 2.2.2 We zorgen dat inwoners met een bijstandsuitkering en een grotere afstand tot de arbeidsmarkt naar vermogen participeren in de samenleving

Sinds de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 is de groep bijstandsgerechtigden meer divers en kent een groter deel geen aansluiting op de arbeidsmarkt. Door actieve deelname aan de maatschappij worden arbeidsmogelijkheden in de toekomst mogelijk beter bereikbaar (maatschappelijke participatie als vliegwiel). Maatschappelijke participatie van bijstandsgerechtigden leidt tot minder sociaal isolement en (op termijn) meer mogelijkheden in de maatschappij. Bovendien kan het bijdragen aan beperkter gebruik van andere gemeentelijke voorzieningen, zoals thuisondersteuning. Meer actieve deelname aan de maatschappij (in de directe omgeving van de inwoner) kan overigens het hoogst haalbare zijn. We willen bereiken dat inwoners participeren én er meer inwoners maatschappelijk actief zijn in hun eigen woonomgeving.

In 2017 zijn gemeente en maatschappelijke partners in het voorveld (zie doel 1.1.1) aan de slag gegaan met de versterking van dat maatschappelijk voorveld met als doel meer participatie (onder de naam Dock24). Vanaf 2018 zijn wij hiermee verder gegaan en bieden in gezamenlijkheid ondersteuning in afstemming met het Sociaal Wijkteam. Niet alle bijstandsgerechtigden hebben deze ondersteuning nodig. Een deel van de mensen is actief als vrijwilliger of neemt deel aan (dagbestedings-)activiteiten in de stad. Tenminste 200 mensen per jaar gaan we op deze manier ondersteunen.

De activering van bijstandsgerechtigden vanuit en samen met partners in de stad draagt bovendien bij aan het tegengaan van armoede (Programma 4.) en een betere gezondheid van inwoners (Zwolle gezonde stad, zie doel 1.3.4). De maatschappelijke voorveldpartners staan in verbinding met andere partners die bijdragen aan meer participatie, zoals taalpunten, tegengaan van laaggeletterdheid en taalondersteuning en maatschappelijke begeleiding van statushouders, zie doel 1.3.2). Op deze manier dragen we bij aan een meer collectief aanbod. Dit is de opmaat naar het voornemen om initiatieven zowel inhoudelijk als financieel met elkaar te verbinden rondom de gezamenlijke participatie-opgave (zie doel 2.1.2).

In de afgelopen jaren werd onder dit doel budget beschikbaar gesteld voor activiteiten op maatschappelijke participatie. Met de komst van de regeling Sociale Activatie en Herstel is een deel van deze activiteiten (met bijhorend budget) overgeheveld naar doel 1.1.2. Partijen in de stad die uitvoering gaven aan deze activiteiten zijn hiervan op de hoogte gesteld. Een ander deel blijft bestemd als maatwerkbudget, ook wel verwervingsbudget, van het Sociaal Wijkteam. Hiermee kunnen sociaal werkers oplossingen bekostigen op individueel niveau tbv van maatschappelijke participatie. Dit deel is ondergebracht bij doel 2.2.1.

Criteria

We zorgen dat inwoners met een bijstandsuitkering en geen of beperkte aansluiting op de arbeidsmarkt naar vermogen participeren in de samenleving, zodanig dat:

  • Participatiegroei wordt gerealiseerd bij tenminste 200 bijstandsgerechtigden zonder aansluiting tot de arbeidsmarkt.
  • Partijen in het voorveld (gesubsidieerde instellingen en particuliere initiatieven) weten elkaar beter te vinden dan voor 2018 (start Dock24); uitwisselen en verwijzen van mensen, kennis delen.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

René de Heer

Activiteiten

  • Verbeteren bijstandsketensamenwerking, waaarbinnen Inkomensondersteuning en Regionaal Bureau Zelfstandigen, Sociaal Wijkteam en RMC en Tiem samen optrekken om inwoners voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is te ondersteunen naar participatie, met mogelijk perspectief op betaald werk
  • Doorontwikkeling plan maatschappelijke participatie vanuit de wijk in samenwerking met maatschappelijke voorveld en gemeente en in verbinding met ‘Goede dagen in perspectief’ (doel 2.1.2) en versterken sociale basis.
  • Stapelingsvraagstuk oppakken, zodat gezinnen waar meerdere vormen van ondersteuning worden geboden een andersoortige, beter passende oplossing krijgen geboden. Komen tot planvorming gericht op het realiseren van doorbraken. Dit in lijn met spoor 6 van de hervormingsagenda

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 2.2.2 Maatschappelijke participatie

0

0

0

0

0

0

Deze pagina is gebouwd op 10/18/2021 14:22:54 met de export van 10/18/2021 14:10:12