Domeinen

Fysiek Domein

Beschrijving doel 5.1.2 We stimuleren de transitie naar een circulaire en duurzame economie

Een duurzame groei en ontwikkeling van de stad staat centraal. Hiermee staan we voor verschillende uitdagingen. Zo moeten we als stad de transitie maken naar een duurzame energievoorziening. Het veranderende klimaat vraagt ons om de stad en omgeving klimaatadaptief in te richten en het watersysteem veerkrachtiger te maken. Maar ook de transitie naar een circulaire economie vraagt onze aandacht, omdat grondstoffen schaars raken. Een circulaire economie is een herijking van de economie waarin iedereen – zowel bedrijven, instellingen als burgers - bewuster omgaat met de beschikbare grondstoffen en verspilling tegengaat. Wat bindt is de notie dat de leverbetrouwbaarheid en beschikbaarheid van ruwe grondstoffen de komende jaren gaat afnemen. In de plaats van dit te laten gebeuren, wordt actie ondernomen om de economie slimmer te organiseren in een circulaire economie.

We zien kansen om de strategische opgaven waar we voor staan ook te benutten om onze economie te versterken. De opgaven rond circulaire economie, klimaatadaptatie en energietransitie kunnen als een motor dienen voor (nieuwe) kennis en technieken die bijdragen aan de veranderende economie. Zo ontstaan er vanuit "Energietransitie" grote en kleine energie-opwekkers, kunnen er coöperaties (lokale bedrijfjes) ontstaan en grote energieleveranciers zullen zoeken naar nieuwe business modellen. Rondom de klimaatopgave heeft Zwolle met de Climate Campus nu al een naam opgebouwd als stad van kennis rond dit thema, en het huisvesten van de ‘demodelta’ waar meerdere partijen met elkaar samenwerken om de vraagstukken die er liggen aan te pakken.
Duurzame 'branding' is goed voor de regio. De maatschappelijke opgaven die voor ons liggen zullen hoe dan ook voor werkgelegenheid zorgen bij bedrijven die hun rol pakken binnen de transities. Investeren in een gezonde leefomgeving en best practices zichtbaar maken, draagt bij aan het imago van Zwolle en het vestigingsklimaat.

Criteria

We faciliteren de veranderende economie, zodanig dat:

  • Duurzaamheid sterk wordt verbonden met de Zwolse Economie door in te zetten op klimaatadaptieve, circulaire en energiebesparende maatregelen bij nieuwe initiatieven in de gebouwde omgeving.
  • Er een netwerk ontstaat met partners in de stad waarin kennis gedeeld wordt en initiatieven worden gestart waarmee bedrijven worden gestimuleerd en verleid om bij te dragen aan de duurzame stad/circulaire economie.
  • ondernemers, onderwijs en overheid in een vroegtijdig stadium bij ontwikkelingen en projecten samen nadenken over aanpak en oplossingen, zodanig dat de kennis van de markt volop benut wordt.
  • Wordt ingezet op innovatieve klimaatadaptieve, circulaire en energiebesparende maatregelen bij nieuwe initiatieven in de gebouwde omgeving waarmee duurzaamheid wordt verbonden aan de Zwolse economie
  • Strategische opgaven als circulaire economie, klimaatadaptatie en energietransitie ook vanuit een economische benadering concreet betekenis krijgen, en aan deze concepten een verdienmodel ten grondslag komt te liggen.
  • We binnen de Regio Zwolle gezien worden als één van de trekkers voor het onderwerp

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

René de Heer

Activiteiten

Uitvoeren faciliterende rol ,
Zie verdere toelichting bij kredieten

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 5.1.2 Transitie naar duurzame economie

48.406

0

48.406

220.000

0

268.406

Kredieten

Versterken faciliterende rol
Het aantal circulaire initiatieven zowel binnen de gemeentelijke organisatie als door inwoners en ondernemers begint nu steeds groter in aantal en impact te worden. Het is nu zaak deze trend door te zetten en als gemeente verder te ondersteunen. We kiezen ervoor om een faciliterende rol in te nemen. Binnen de eigen bedrijfsprocessen, aanbestedingen en initiatieven neemt de gemeente een voorbeeldrol om in de praktijk te laten zien hoe circulaire ambities concreet kunnen worden. We onderscheiden 3 categorien waarvoor budget nodig is.

  1. Intern, gemeente als inkoper
    In 2022 gaan we binnen diverse aanbestedingen inzetten op circulair inkopen. Inhuur van kennis zal ook in 2022 nodig zijn voor nieuwe trajecten en om ontwikkelingen te kunnen bijhouden. Daarnaast willen we waar mogelijk en betaalbaar launching customer zijn. Dit willen we in 2022 vervolgen met nieuwe, zo mogelijk Zwolse producten.
  2.  Intern-extern, gemeente als ontwikkelaar
    In 2022 gaan we aan de slag met het Ambitieweb om de KEC opgave verder te verankeren. De bouw staat te boek als één van de grootste grondstoffen gebruikers. Zeker in combinatie met andere strategische opgaven als energie en klimaatadaptie is hier nog veel winst te behalen. In 2022 zal er ook aandacht zijn voor circulariteit in de openbare ruimte. De afgelopen jaren hebben we hiermee voldoende successen behaald en we zien dat zich dit doorvertaalt in steeds meer andere projecten.
  3. Extern: inwoners en ondernemers
    Dagelijks worden we door inwoners en ondernemers benaderd met circulaire projecten. Vaak gaat het om vraagstukken omtrent kennis, netwerk en wet- en regelgeving, maar ook is men opzoek naar subsidie. In 2022 zal nadrukkelijk worden ingezet op de samenwerking binnen de regio middels de Regiodeal.

Doel voor 2022 is het doorzetten van het aantal initiatieven en het verankeren van de opgedane kennis.  

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2022 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2020

Resterend krediet

Raming 2021

Raming 2022

Raming 2023 en verder

Vastgestelde mutaties:

Circulaire economie

1.006.983

299.458

707.525

267.525

Subtotaal vastgestelde mutaties

1.006.983

299.458

707.525

267.525

0

0

Voorgestelde mutaties:

Circulaire economie

440.000

440.000

220.000

220.000

Subtotaal voorgestelde mutaties

440.000

0

440.000

0

220.000

220.000

Totaal 5.1.2 Transitie naar duurzame economie

1.446.983

299.458

1.147.525

267.525

220.000

220.000

Deze pagina is gebouwd op 10/18/2021 14:22:54 met de export van 10/18/2021 14:10:12