Domeinen

Fysiek Domein

Beschrijving doel 5.2.1 We versterken de economische positie van Zwolle als koop- en recreatiecentrum van de regio

De historische binnenstad is een belangrijke troef voor de economie van de gemeente en Regio Zwolle. Bezoekers geven daarbij aan dat het niet alleen om winkelen gaat, ook het erfgoed, de ambiance van de historische gebouwen, cultuur, evenementen en horeca worden steeds belangrijker voor bezoekers. De betekenis van de binnenstad verandert; ontmoeten en vermaken wordt steeds belangrijker.

De binnenstad is onderdeel van het bredere centrumgebied. Het versterken van het centrumgebied is één van de ambities uit de omgevingsvisie ‘Mijn Zwolle van morgen 2030’. De programma’s Centrum-Binnenstad, Spoorzone en Nieuwe Veemarkt vormen samen het grotere centrumgebied,  Er vindt een nauwe samenwerking plaats tussen de programma’s om te komen tot een centrumgebied dat past bij de ambities van Zwolle.

Voor Zwollenaren is niet alleen de binnenstad van belang. Goede wijkwinkelcentra met een aantrekkelijke mix van winkels en andere voorzieningen zijn eveneens van groot belang voor de Zwollenaren (en soms ook voor regiobewoners). De Zwollenaren willen hun dagelijkse boodschappen kunnen doen in aantrekkelijke wijkwinkelcentra die veel te bieden hebben. Ook vanuit sociaal oogpunt hebben de winkelcentra een belangrijke rol

Door het versterken van Zwolle als koop- en recreatiecentrum zorgen we ervoor dat meer bezoekers naar Zwolle komen, zowel dagjesmensen als mensen voor een meerdaags verblijf. Meer bezoekers, die als het even kan ook nog langer blijven, betekent meer bestedingen bij bedrijven en instellingen. Door een aantrekkelijk en levendig aanbod binden we ook onze eigen inwoners met hun bestedingen aan onze stad. Het gaat hierbij om de (wijk)winkels, de horecagelegenheden, de vrijetijdsvoorzieningen, maar ook om de evenementen. Meer bestedingen betekent op termijn meer werkgelegenheid. Daarbij beschouwen we de stad als geheel met de binnenstad als speerpunt.

De grootste uitdaging voor 2022 ligt in het zo goed mogelijk anticiperen op herstel en aanpassen na de coronacrisis. Want met name de evenementensector heeft een enorme klap gehad. Maar ook de gevolgen van de coronacrisis en hiermee de toekomst van de voor Zwolle belangrijke horecasector zijn nog niet helemaal duidelijk.  Tevens is de fysieke  winkelsector flink  opgeschud, zeker in de binnensteden van Nederland. Al met al uitdagingen genoeg voor 2022 om, als het even kan, sterker uit de coronacrisis te komen. De gemeentelijke overheid is waarschijnlijk uiteindelijk niet de bepalende factor, wel hebben we een belangrijke rol om deze uitdagingen tezamen met de betrokken sectoren/ondernemers op te pakken.

Criteria

We versterken de economische positie van Zwolle als koop- en recreatiecentrum van de regio, zodanig dat:

  • Er focus ligt op de binnenstad, zonder de rest te vergeten.
  • De sector recreatie en toerisme wordt gestimuleerd, en meer bezoekers, langer blijven, vaker terugkomen en meer besteden.
  • De marktpartijen worden gestimuleerd om zelf te zorgen voor een aantrekkelijk en levendig aanbod waarmee ze bestedingen van inwoners en bezoekers binden aan de stad.
  • De tevredenheid van de bewoners over de dagelijkse boodschappenvoorzieningen in stand blijft.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

René de Heer
Monique Schuttenbeld

Activiteiten

Ruimte voor experiment
Om aantrekkelijk te blijven voor bestaande inwoners en ondernemers en om nieuwe doelgroepen te trekken, zoals bijvoorbeeld kenniswerkers en (jong) talent, wil Zwolle graag wat meer creatief en jong aanbod toevoegen aan de stad. Er is een kompas ontwikkeld dat richtsnoer vormt voor dat nieuwe aanbod: Experiment, Creativiteit en Ondernemend. Bij aanbodontwikkeling op het gebied van toerisme, horeca, evenementen en cultuur zal dit kompas inspirerend en richtinggevend zijn.

Uitvoeren leisure visie
We willen graag ruimte bieden aan vernieuwende en onderscheidende concepten. Inmiddels is helder dat door de groei van de stad de beoogde leisurelocaties niet meer (in voldoende mate) beschikbaar zijn. Er zal daarom in 2022  worden gewerkt aan een nieuwe leisurevisie om knelpunten in de vestiging van nieuwe leisurebedrijven op te lossen. Bij de uitvoering van deze visie is het goed te beseffen dat Zwolle een inhaalslag heeft gemaakt in het leisureaanbod en dat er het komende jaar naar verwachting niet veel nieuw aanbod bij zal komen.

Uitvoeren horecavisie
Tijdens coronaperiode is op basis van de horecavisie een tijdelijke maatregel van kracht geweest om geen nieuwe horeca door nieuwe ondernemers toe te voegen, om zo in de coronaperiode de concurrentiepositie niet verder te verzwaren. In overleg met de horecasector is besloten om in het najaar van 2021 de horecavisie weer in werking te laten treden. De uitgangspunten in deze lopende visie is om alleen nieuwe horeca toe te voegen wanneer het 1. Iets nieuws toevoegt voor de stad, 2. Het nieuwe concept past binnen het profiel van het deelgebied en 3. Het past binnen de maximale aantallen uitbreiding per deelgebied, passen bij de gematigde en kwalitatieve groei.

Opstellen en vaststellen Ontwikkelprogramma Centrum-Binnenstad
De Strategische Agenda voor de Binnenstad loopt eind 2021 af. Veel projecten zijn af of worden momenteel gerealiseerd. Er wordt gewerkt aan een nieuw ontwikkelprgramma Centrum-Binnenstad. Het omvat een visie op de ruimtelijk-economische positie van de centrum-binnenstad voor de komende 10 jaar, die vervolgens wordt vertaald naar een strategische uitvoeringsagenda voor de komende vijf jaar. In 2021 is dit reeds gestart en loopt door naar 2022. Dan zal naar verwachting het nieuwe ontwikkelprogramma opgeleverd voor besluitvorming.

Stimuleren nieuwe eventvoorziening in Zwolle
Als vervolg op de besluitvorming over de gebiedsontwikkeling Voorsterpoort Oost, waar ruimte is voor de toekomstige nieuwe indoor eventvoorziening worden in 2022 de resultaten van de marktselectie verwacht. Daarmee wordt bekend welke partij een nieuwe eventvoorziening (en eventueel bijbehorend programma) kan ontwikkelen in Zwolle.

Vaststellen bestemmingsplan uitbreiding winkelcentrum Stadshagen 2e fase

Uitvoeren reclamebeleid
In 2023 eindigen 3 reclameconcessie-contracten van de gemeente Zwolle. Het voornemen is daarom in 2022 over te gaan tot de aanbesteding van de 3 reclameconcessies.
In verband met het streven naar duurzaamheid zal in de hieruit voortvloeiende contracten worden opgenomen dat reclame voor fossiele producten moet worden teruggedrongen.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 5.2.1 Winkels, uitgaansvoorzieningen, evenementen

3.308.396

1.349.958

1.958.438

1.315.000

57.021

3.216.417

Kredieten

Intensiveren toerisme: uitvoeren toeristisch perspectief
In 2021 is het nieuwe toeristisch perspectief vastgesteld. Het nieuwe toeristische perspectief sluit aan op de profilering van Zwolle en de regio. Zwollenaren zijn trots op hun Hanzestad en op het kwalitatieve toeristische aanbod dat er nu al is. De cultuurhistorische iconen, monumentale binnenstad en de sterke verbinding met het kwalitatief hoogwaardig groen, moeten daarom gewaarborgd blijven. Daarbij zijn er al uitgesproken ambities die het toeristische imago van de stad versterken. Zo zullen mijlpalen als het Hanzejaar in 2023 en 800 jaar stadsrechten in 2030, uitgebreid gevierd worden met een bijzondere programmering. En in 2033 zal Zwolle opgaan voor titel van Culturele Hoofdstad
Daarnaast willen we het creatieve, experimentele en ondernemende karakter in het vrijetijdsaanbod uitbreiden, zodat de identiteit en het profiel van de stad versterkt wordt. Het perspectief gaat uit van balans voor de bewoners en betrekt de bewoners bij de aanpak.

Voorbereiden themajaar Hanze 2023
Hanzestedenmarketing heeft een ‘Perspectief  Hanzesteden 2020-2025 ’ geschreven. De ambitie in dat perspectief is dat Iedere hanzestedeling binnen de 9 samenwerkende Hanzesteden in 2025 profijt  ervaart van toerisme. In dit kader is het idee ontstaan om  in 2023 een Hanzethemajaar te organiseren. Dit themajaar is een middel om in de gezamenlijke hanzersteden het aanbod voor de langere termijn te verbeteren, (internationaal) bezoekers en bestedingen te trekken en in te zetten op bewonerstrots en sociale cohesie. Wij willen de Zwolse ambitie hierin waarmaken. Want de groei van de stad biedt uitdagingen; bestaande en nieuwe inwoners moeten zich verbonden blijven voelen. Ook wil Zwolle talent en kenniswerkers trekken in de war on talent. Het themajaar kan voor Zwolle een bijdrage leveren aan deze opgaven en daarnaast een impuls zijn voor gebiedsgericht werken en de verbinding van het fysiek en sociaal domein.

Uitvoeren evenementenbeleid
De evenementensector heeft het zwaar te verduren gehad in de coronacrisis. We willen komend jaar stappen verdere zetten op evenementengebied, waarbij het evenementenbeleid aansluit op het profiel van Zwolle als experimentele, creatieve en ondernemende stad. In dit kader willen we evenementen die daadwerkelijk vorm geven aan de doelen en ambities van de stad, langjarig ondersteunen. Dat kunnen bestaande evenementen zijn maar ook nieuwe initiatieven. Zónder dat dit gevolgen heeft voor ondersteuning van de basisstructuur van evenementen: ook deze evenementen voorzien immers in de behoefte van de groeiende stad die wij zijn. Het evenementen budget is de afgelopen jaren niet structureel verhoogd. Met het beschikbare budget kunnen we de jaarlijkse aanvragen voor ondersteuning van evenementen in Zwolle (net) ondersteunen. Er is een aantal ontwikkelingen die de noodzaak aangeven voor een verhoging van het budget voor de ondersteuning van evenementen. Daarnaast vraagt het toenemende aantal evenementen ook om een uitbreiding van de uitvoeringscapaciteit.

Verder zetten we , in samenwerking met organisatoren, Horeca Zwolle en het Zwolle Fonds, in op het vergroten van duurzaamheid in de sector. Zowel voor wat betreft afval en energievoorziening maar ook voor wat betreft toegankelijkheid.

Uitvoeren projecten centrum-binnenstad
Vanuit het programma Centrum-Binnenstad wordt er op dit moment volop gewerkt aan projecten die voortkomen uit de huidige Strategische Agenda Binnenstad 2017-2022. Een aantal jaren geleden zijn voor deze projecten structurele middelen beschikbaar gesteld. Een deel van dit budget is belegd in lopende projecten zoals de Zuid Westelijke Entrée. Er resteren nu nog structurele middelen om investeringen uit te kunnen voeren voor ca. € 4.500.000. Op basis van deze investeringsruimte zijn diverse projecten in samenspraak met de omgeving verkend, bijvoorbeeld Grote Kerkplein, Nieuwstraat en Assendorperstraat. Nu de plannen concreet zijn geworden blijkt dat extra krediet noodzakelijk is om de beoogde plannen uit te kunnen voeren. Dit aanvullende krediet is vooral nodig omdat het ambitieniveau van het Broerenkwartier met de recente plannen van het Handelshuys flink omhoog is gegaan. Hier ontstaat een gebiedsontwikkeling die een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de nationale aantrekkelijkheid van Zwolle. Dit heeft zijn weerslag op extra noodzakelijke investeringen in de openbare ruimte van het gebied.

Naast bovengenoemde richten we ons in 2022 op

  • Afronden en opleveren herinrichting zuidwestelijke entree
  • Aanpak leegstand binnenstad
  • Ontwikkelen Gebiedsvisie Noordschil
  • Ontwikkelen aanpak HUB(’s) i.r.t. centrumparkeren
  • Afronding en oplevering museum Anno
  • Afronding en oplevering hotel en horeca in de vml. Statenzaal
  • Afronding en oplevering hotel & bar De Basis in het vml. Politiebureau

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2022 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2020

Resterend krediet

Raming 2021

Raming 2022

Raming 2023 en verder

Vastgestelde mutaties:

Binnenstad

20.788.516

19.080.800

1.707.716

1.707.716

Broerenkwartier

1.354.000

1.036.452

317.548

317.548

Voorbereiding eventlocatie Voorsterpoort

93.500

0

93.500

93.500

Pilot ondersteuning retail-horeca

75.000

0

75.000

75.000

Investeringen Hanze 2023

2.073.000

0

2.073.000

73.000

500.000

1.500.000

Winkelgebied Dieze

2.372.500

1.602.306

770.194

770.194

Toeristisch Perspectief

500.000

332.679

167.321

167.321

Versterking Wijkcentra

285.000

105.774

179.226

179.226

Verlichtingsplan Assendorperstraat

65.000

49.500

15.500

15.500

Subtotaal vastgestelde mutaties

27.606.516

22.207.511

5.399.005

3.399.005

500.000

1.500.000

Voorgestelde mutaties:

Binnenstad

180.000

180.000

180.000

Broerenkwartier

315.000

315.000

315.000

Toeristisch Perspectief

620.000

310.000

310.000

Subtotaal voorgestelde mutaties

1.115.000

0

1.115.000

0

805.000

310.000

Totaal 5.2.1 Winkels, uitgaansvoorzieningen, evenementen

28.721.516

22.207.511

6.514.005

3.399.005

1.305.000

1.810.000

Deze pagina is gebouwd op 10/18/2021 14:22:54 met de export van 10/18/2021 14:10:12